Història

El Centre Excursionista d’Olot (CEO) es pot dir que va ser fundat l’any 1934 quan neix la primera organització reglamentada: la delegació a Olot de la UEC (Unió Excursionista de Catalunya). El funden un grup d’amants de l’excursionisme per tal de promoure les activitats lúdiques en la natura i incentivar la població d’Olot i rodalies a promoure l’esport i el lleure a la muntanya, tot vetllant per l’entorn privilegiat on aquestes activitats es desenvolupen. L’any 1943 el Centre es va constituir com a delegació olotina del CEC (Centre Excursionista de Catalunya) i, més endavant, com a entitat independent l’any 1970.

Durant els anys trenta es volia crear una entitat excursionista reglamentada. S’acordà adherir-se a la Unió Excursionista de Catalunya (UEC). L’entitat es va situar al Passeig d’en Blay, 5, local on es troba encara avui dia el Centre Excursionista d’Olot. L’acte oficial d’inauguració de l’entitat excursionista a Olot es va fer l’any 1935. Durant la Guerra Civil (1936-1939) les activitats i el butlletí queden paralitzats. El local és ocupat per refugiats i ferits i tot el material que hi havia queda malmès. L’any 1943 el centre es va constituir com a a delegació olotina del Centre Excursionista de Catalunya. Roman com a delegació del CEC fins l’any 1970 en què, per motius econòmics i polítics, es decideix no continuar essent una delegació del CEC i es registra el Centre Excursionista d’Olot com a entitat excursionista independent.

En l’actualitat, el CEO compta amb més de 1900 socis* d’arreu del món (una menció especial als socis i amics de Chile i Mallorca), fet que comporta que sigui una de les entitats de la ciutat i fins i tot de la comarca amb més nombre d’adhesions. Alhora, actua amb el suport d’entitats com és la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, la Federació Catalana d’Espeleologia i a la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada.

El projecte inicial, recolzat en els successius anys, és el poder donar la oportunitat de participar i gaudir del gran ventall de possibilitats que ens dona l’entorn de la Garrotxa i gaudir del medi ambient tot respectant-lo i convivint amb ell.

Així mateix, dins el mateix marc, es vol facilitar l’ingrés a l’entitat dels més menuts per tal de començar-los a engrescar a realitzar activitats beneficioses per al seu cos i ajudant-los amb les seves inquietuds. La Secció de Mainada és tot un èxit de la pràctica de l’excursionisme i l’educació en el lleure. Darrerament també s’han incorporat com a seccions del CEO Canicross, Beteteros i el Vivim Muntanyes.

Alhora de potenciar les activitats setmanals, el Centre Excursionista d’Olot planteja una excursió per a cada diumenge tot continuant aquelles que ja fa un munt d’anys que se celebren, com ara la Xampanyada (Aplec del Pirineu), la Pocatraça, l’Embardissada, o les 24 hores de muntanya o la Volta pels Volcans d’Olot i creant-ne de noves com la Trepitja Garrotxa.

L’any 2017 el Centre Excursionista d’Olot va ser l’entitat de la FEEC que va agafar el relleu de la 48a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. 

L’any 2023, juntament amb el CEC, el CEO va coorganitzar el 45è Aplec Excursionista dels Països Catalans amb seu a Olot.

La Junta del Centre Excursionista d’Olot està composada per el president, Sr. Albert Rubirola i Sirvent, el vice-president primer, Sr. Pere Rifà i Tenas, el vice-president segon, Sr. Moisès Xarles i Comas, el secretari, Sr. Rafel Descals i Roura i la tresorera, Sra. Clara Rifà i Planellas, així com per els diferents responsables de cada secció i d’altres membres que participen activament de les activitats de l’Entitat. La Junta avalua les actuacions que s’han dut a terme, tot valorant les millores de cares a futures edicions de determinades accions i encarant i preparant les activitats que futurament es duran a terme a l’entitat.

 * Número de socis a 1 de febrer de 2021: 1895   Referències bibliogràfiques:

  • Dou, Josep Maria. “Les arrels de l’excursionisme a Olot”. Centre Excursionista d’Olot, 1980. 
  • Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. “20a Festa de la Cançó de Muntanya” [en línia]. Disponible a: https://www.feec.cat/activitats/activitats-culturals/canco-de-muntanya/20a-festa-de-la-canco-de-muntanya/  [Consulta: 13 de març de 2017].
  • Montbardó Alberni, Mireia. “L’excursionisme al Centre Excursionista d’Olot”. Treball de recerca de batxillerat. IES Bosc de la Coma, 2009.
  • Olot Televisió. “Amb identitat: Centre Excursionsita d’Olot” [en línia]. 13 de desembre de 2016. Disponible a: http://olottv.xiptv.cat/amb-identitat/capitol/centre-excursionista-d-olot-2 [Consulta: 15 de desembre de 2016].
  • Vilanova i Cros, Meritxell. “El Centre Excursionista d’Olot: una associació, un sentiment”. Treball de recerca de batxillerat. IES Bosc de la Coma, 2011.