LA NOSTRA HISTÒRIA
L’Embardissada és el segell identificatiu del Centre Excursionista d’Olot i un dels clàssics de l’excursionisme català. Aquesta marxa per l’Alta Garrotxa neix al maig del 1978, tot i que des de la tercera edició que es celebra a l’abril. La seva singularitat és que discorre gairebé tota per camins. I això que és un atractiu pels participants, és a la vegada una dificultat per a l’organització perquè, prèviament a cada edició, hi ha molta feina a estassar i recuperar camins.
Per entendre l’èxit de l’Embardissada, cal tenir en compte l’any del seu naixement que va ser en plena transició democràtica. Es passava d’uns anys de foscor franquista cap a una esperançadora democràcia acolorida. La gent tenia ganes d’innovar i fer coses diferents.
De la mà d’uns quants socis del Centre Excursionista d’Olot, aquell mateix any 1978, neix el Ral·li de Muntanya, una cursa per equips mínim de dues persones que transcorre pel Pirineu Gironí.
Davant aquesta proposta pel Pirineu, un altre grup de socis creu que s’ha de celebrar alguna cosa semblant per la Garrotxa. La idea inicial era fer una travessa des d’Oix cap a Tortellà passant per Sant Aniol d’Aguja. Tanmateix la idea es va desestimar ja que sortia una ruta de vuit hores que era massa llarga per a les pretensions inicials.
Però aquesta idea va servir per crear una ruta circular des de Sadernes. Els organitzadors quan la van anar a provar van trobar que la única cosa que aconseguirien fent passar la gent per aquells camins oblidats era fent una embardissada. Doncs així va quedar batejada la prova!
El primer any s’esperaven una cinquantena de persones i van acabar sent 237. El segon es va arribar a la xifra de 496. A partir de la tercera edició es sobrepassa el miler, excepte els anys de pluja, en què la participació decau. A partir de la vint-i-sisena edició la participació va a la baixa i s’estabilitza entre els 700 i 900 assistents.
A cada edició s’ha sortit d’un indret diferent de l’Alta Garrotxa, intentant sempre recuperar camins històrics oblidats.
I ja han passat més de quaranta edicions des del dia del seu naixement. Tants anys han donat per explicar moltes anècdotes i vivències. Hi ha hagut canvis a nivell personal, organitzatiu i social…però mentre no es perdin els orígens d’aquesta prova, podrà continuar durant molts anys.
L’EMBARDISSADA, MOLT MÉS QUE UNA CAMINADA
L’Embardissada una de les marxes excursionistes amb més història, 46ena edició la d’aquest any 2024, ha donat a conèixer el territori singular i feréstec de l’Alta Garrotxa a les persones que hi han participat, tant de la comarca com foranies gràcies al treball dels voluntaris, organitzadors i col·laboradors del Centre Excursionista d’Olot.
A tall d’anècdota cal destacar que:
- S’han recorregut uns 1.000 km de camins, molts d’ells recuperats a partir dels coneixements de antics residents a l’Alta Garrotxa i excursionistes veterans.
- Els voluntaris han netejat i estassat més de la meitat d’aquest recorregut.
- S’han editat 45 plànols amb els camins representats gràficament. 45 , també són els llibrets explicatius amb la descripció de l’itinerari, incorporació de dades històriques, de patrimoni cultural i extenses descripcions de vegetació i geologia.
- S’han aparcat més de 400 cotxes en cada edició.
- S’ha procurat no repetir dos anys seguits la sortida en el mateix municipi així tenim que al llarg d’aquest anys l’embardissada ha sortit 10 vegades de Sadernes , 10 d’Oix, 8 de Beuda, 6 de Sant Pau de Seguries, 4 de Tortellà, 2 de Beget, 1 de Capsec, 1 del veïnat de Carrera, 1 d’Albanyà, 1 de Font Rubí, 1 de Sales de Llierca i 1 de Camprodon.
- Han estat aproximadament uns 46.000 els i les participants en el conjunt de totes les edicions.
- L’edició més llarga son 27 km i la més curta 17 km. Amb uns desnivells positius de 1.200 m de mitja en les diferents caminades.
Al llarg d’aquests anys hem vist que el paisatge ha canviat, allà on hi havia prats i pastures han crescut els boscos, moltes masies s’han abandonat patint un lent procés d’enrunament i altres s’han restaurat de bell nou transformant el seu entorn que ha passat d’un ús agrícola i ramader a residencial turístic. També els camins s’han eixamplat transformant-se en pistes. Hem vist que tot és transforma, l’Alta Garrotxa també.
Aquesta dinàmica de canvis també s’ha fet notar en la preparació de l’Embardissada. Com exemple tenim la realització del plànols de cada edició. Els primers anys es dibuixaven totalment a mà, incloses les corbes de nivell i itinerari fent servir ròtrings amb tinta xina. Uns anys més tard es va passar a dibuixar amb programes informàtics de representació gràfica i actualment s’utilitzen els tracks presos amb GPS sobre base cartogràfica.
També ha anat evolucionant l’edició del llibret que ha passat de la clàssica de paper imprès a una tinta, a paper imprès a tot color i finalment a edició digital actual amb continguts interactius.
Any darrera any, un dels objectius que s’han complert amb aquestes 46 edicions és el de divulgar i donar a conèixer l’Alta Garrotxa, no únicament de manera esportiva sinó en totes les vessants excursionistes i culturals. Esperem dons que els documents editats on es mostren entre altres els camins històrics recuperats serveixin de testimoni històric per defensar el patrimoni de l’Alta Garrotxa i continuar caminant, embardissats o no.
Escrit per: Maria Gironès i Ramon Bartrina
LLIBRETS QUE HAN FET HISTÒRIA